4 redenen waarom DSP’s het Google Display Network verslaan

Marketeers en mediabureaus vragen mij vaak wat het verschil is tussen programmatic advertising met het Google Display Network (GDN) en met een Demand Side Platform (DSP). Beide platformen worden weliswaar gebruikt voor programmatic online display campagnes, maar de mogelijkheden verschillen enorm. Wat zijn die verschillen? En is een DSP beter dan GDN? Vier redenen.  

DSP vs Google Display Network

Laten we beginnen met een simpele uitleg over de twee programmatic display advertising tools. GDN is een advertentienetwerk waar alle uitgevers op Google AdSense zijn aangesloten. Je kunt daardoor bieden op de advertentieruimte van Google. Voor het targeten van je doelgroep, gebruik je de data van Google.

Een DSP is een platform dat je in staat stelt om advertentieruimte in te kopen via verschillende ad exchanges of direct bij uitgevers, als je een deal met de uitgever maakt. Het biedt je de mogelijkheid om data te gebruiken van verschillende partijen om je doelgroep te targeten. Een paar voorbeelden van DSP’s zijn Adform, Turn, DBM, Mediamath en Platform161.

Welke optie is het beste voor wie? Over het algemeen is het Google Display Netwerk een goed startpunt voor adverteerders, met name voor de kleinschalige bedrijven. Display advertising via een DSP is geschikt voor mediabureaus en adverteerders die op zoek zijn naar meer geavanceerde advertentiemogelijkheden en op een grotere schaal. Welke mogelijkheden biedt een DSP, die het GDN niet heeft?

1. Omvang van bereik

Het meest voor de hand liggende voordeel is de omvang van het bereik van je campagne. GDN bereikt alleen bezoekers van sites die van Google of haar partners zijn, wat ongeveer 70% van het web is. DSP’s daarentegen hebben toegang tot de advertentieruimte van alle ad exchanges inclusief die van Google (DoubleClick). Maar ook Rubicon, AppNexus en Improve Digital. Dit komt neer op ongeveer 95% van het web. Dat betekent dat je alle premium websites inclusief alle kwaliteitsmedia via een uitgever kan bereiken met een DSP.

2. De rij om advertenties in te kopen

Toegang hebben tot meer ad exchanges betekent ook dat je een betere prijs kan bedingen per plek op een website. Dit betekent niet zozeer dat het goedkoper is, maar wel dat je met een DSP verder vooraan staat in de rij om advertentieruimte in te kopen. Een ander onderscheid als het om media inkopen gaat, is de optie om de rij volledig te skippen en directe deals te sluiten met uitgevers. Dat kan met ‘Programmatic Direct’ of via de ‘Private Marketplace’. Dan ben je verzekerd van een plek op die ene bekende websites en hoef je niet te bieden tegen andere adverteerders op de RTB veiling.

3. Gedetailleerde targeting mogelijkheden

De targeting mogelijkheden binnen je campagne met een DSP zijn extreem geavanceerd. Zo is targeten met first, second en third party data alleen mogelijk met een DSP. Dit is vooral handig als je een zeer gedefinieerde campagne hebt. Bijvoorbeeld als je “Vodafone gebruikers die breedband internet gebruiken op iOS apparaten en Chrome browsers” wilt targeten. Of als je doelgroep toeristen zijn en je met de taalinstellingen van je browser wilt targeten.

4. Relevantie verhogen met creatieve advertenties

Zowel Google Display Network als DSP’s ondersteunen allerlei typen banners (HTML5, image, video, etc.). Een DSP ondersteunt customization van rich media en heeft een grote inventaris van formaten van uitgevers. Dit betekent dat je de relevantie van je banners kan verhogen door de aandacht van je publiek te trekken met je advertentie. Denk aan fishtanks, lichtboxen of homepage take-overs op premium websites. Maar ook het toevoegen van meerdere lagen van content in één advertentie, zoals in-banner video’s.

Kortom, programmatic advertising via een reguliere DSP biedt adverteerders een groter bereik en voorrang op het media inkopen. Ook kun je de doelgroep veel meer specifiek targeten en kun je banners zo relevant mogelijk voor hen maken door de creatieve mogelijkheden.

Diederick van den Berg is Campagne Expert bij Marqeting. Met zijn jarenlange ervaring in programmatic advertising helpt hij opdrachtgevers om het meeste uit hun online display campagnes te halen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op.